Βίντεο


$item->title

Σκαλίζοντας την παράδοση

Κορμί και μυαλό. Όλο το σώμα και ο νους σε εγρήγορση. Φαντασία, μεράκι, έμπνευση. Το κάθε συστατικό στη σωστή δόση. Κι όταν τα χέρια αρχίσουν και πλάθουν το πεύκο, το καΐκι από ένα απλό μαδέρι παίρνει σάρκα και οστά. Μετατρέπεται σε ένα ακόμη από τα πολλά κομψοτεχνήματα της ελληνικής ξυλοναυπηγικής τέχνης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό από την κατασκευή βήμα βήμα του ξύλινου καϊκιού. Εκεί που οι καραβομαραγκοί μας δίνουν τον ιδρώτα τους και το κάνουν ζωή που θα ταξιδέψει στα πέλαγα.

$item->title

Κοσμήματα της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης

Μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο. Σε προγενέστερους αιώνες και αλλοτινές εποχές. Ξύλινα παραδοσιακά σκαριά φτιαγμένα με το μεράκι και την εμπειρία των καραβομαραγκών μας. Τύποι ελληνικών σκαφών που όργωσαν επί δεκαετίες τη Μεσόγειο, με τις δικές τους μυθικές ιστορίες. Σπάνιες κατασκευές που ταξιδεύουν ακόμη στο Αιγαίο και αποτελούν μια πραγματική ζωντανή διαφήμιση της ελληνικής ξυλοναυπηγικής τέχνης.

$item->title

Τo γκρέμισμα των «Ξύλινων Τειχών»

Μια κίνηση της μπουλντόζας κι ο ήχος από το σπάσιμο των σκαριών. Μάτια βουρκωμένα και ιστορίες αιώνων διαλυμένες, τσακισμένες μέσα σε λίγα λεπτά. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόσυρση των ξύλινων αλιευτικών σκαφών με στόχο τη μείωση των επαγγελματικών αδειών αλιείας, οδήγησε πολλούς ψαράδες στην οδυνηρή απόφαση να σπάσουν το σκαρί τους. Χιλιάδες παραδοσιακά σκαριά καταστράφηκαν. Υπάρχουν όμως λύσεις για να σωθούν όσα έχουν απομείνει ακόμη.

$item->title

Μαθαίνοντας την Τέχνη της Ξυλοναυπηγικής

Υπάρχει συνέχεια στην ελληνική ξυλοναυπηγική τέχνη; Υπάρχουν δάσκαλοι αλλά κυρίως μαθητές; Έχει ακόμη σφυγμό η πανάρχαια τέχνη της ναυτοσύνης μας; Υπάρχει. Κι αυτό το αποδεικνύουν σε νησιά τόσο των Κυκλάδων, όσο και των Δωδεκανήσων οι νέες γενιές που έρχονται να μάθουν τα μυστικά της τέχνης για να την κρατήσουν ζωντανή. Το αποδεικνύουν τα σεμινάρια που γίνονται σε νέους μαθητές, αλλά και η πρόθεση της πολιτείας να δημιουργήσει στην Κάσο σχολή καραβομαραγκών.

$item->title

Η διατήρηση της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης

Πλαστικά σκάφη που κατέκλυσαν τις θάλασσες μας. Χιλιάδες νέοι στα νησιά μας που στρέφονται αποκλειστικά στον τουρισμό. Δασμοί στη ναυπηγήσιμη ξυλεία και φορολογία στα ξύλινα σκάφη. Ορισμένα από τα προβλήματα και τα αντικίνητρα για τη διατήρηση της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Η πολιτεία ωστόσο προσπαθεί τα τελευταία χρόνια με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις να βάλει τάξη και να δώσει επιτέλους τα απαραίτητα κίνητρα. Και κυρίως να ξανασυστηθούμε με το ξύλινο σκάφος.

$item->title

Αλιευτικός τουρισμός

Μια γνωριμία με τις παραδόσεις, τα έθιμα, την γαστρονομία και την αλιευτική κουλτούρα του τόπου. Μπορεί για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα να είναι μια βιωματική αυθεντική εμπειρία, για τους ψαράδες όμως, ο αλιευτικός τουρισμός είναι ένας σύγχρονος εναλλακτικός τρόπος να αποκτήσουν συμπληρωματική πηγή εισοδήματος, μειώνοντας την αλιευτική τους δραστηριότητα και παράλληλα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους.

$item->title

Οι κρίκοι της αλυσίδας

Οι ζωές τους αλληλένδετες εδώ και αιώνες. Κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Όταν ο ένας ραγίζει, ο άλλος σπάει. Κι όταν ο ένας δυναμώνει, ο άλλος βαστά γερά. Ψαράδες και καραβομαραγκοί. Χωρίς τους πρώτους, δεν υπάρχουν οι δεύτεροι. Και αντίστροφα. Τα προβλήματα στην αλιεία, πολλά τα τελευταία χρόνια. Έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τις παραγγελίες για καινούρια ξύλινα καΐκια. Κανείς όμως δεν το βάζει κάτω.  Για τους ψαράδες άλλωστε, οι καραβομαραγκοί είναι ο Θεός τους, ο γιατρός τους. 

$item->title

Δωδεκάνησα

Από το νησί των Ιπποτών —τη Ρόδο— και την γραφική Σύμη μέχρι την Πάτμο και το νησί των σφουγγαράδων — την Κάλυμνο. Βίοι παράλληλοι, αλλά και αντίθετοι. Διάσημοι κάποτε σε όλο το Αιγαίο οι περίφημοι Συμιακοί καραβομαραγκοί. Σήμερα τόσο εκεί, όσο και στη Ρόδο η τέχνη της ξυλοναυπηγικής αργοσβήνει. Ευτυχώς, στην Πάτμο και στην Κάλυμνο παραμένει ζωντανή και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Οι ταρσανάδες τους σφύζουν ακόμη από κατασκευαστική δραστηριότητα κι από την μαγική δημιουργία πανέμορφων ξύλινων παραδοσιακών σκαριών.

$item->title

Κυκλάδες

Βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1860. Έχουν κατασκευαστεί εκεί περισσότερα από 5.000 ξύλινα παραδοσιακά σκαριά. Ο αρχαιότερος εν ενεργεία ταρσανάς στην Ελλάδα —αυτός της οικογένειας Μαυρίκου— βρίσκεται στην Ερμούπολη της Σύρου. Την ίδια ώρα στο Κουφονήσι —στο γραφικό νησάκι των Κυκλάδων που διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο αναλογικά με τον πληθυσμό του— ο τελευταίος καραβομαραγκός, ο Μιχάλης Πράσινος δίνει την μάχη για την διατήρηση της τέχνης μεταδίδοντας τα μυστικά της στον γιο του Γιώργο. Μια τέχνη που παραμένει ζωντανή και στο καρνάγιο του Στάθη Αλιπράντη στην Πάρο και γιορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στην πανέμορφη Νάουσα με τα περίφημα Καπετανέϊκα.

$item->title

«Ευαγγελίστρια» - Η επίσκεψη του παραδοσιακού σκαριού στη γενέτειρά του, στο λιμάνι της Ερμούπολης

Το «Ευαγγελίστρια», ένα από τα τελευταία γνήσια αιγαιοπελαγίτικα φορτηγά ιστιοφόρα τύπου «πέραμα» ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1940 από τον ξακουστό καραβομαραγκό Μαυρίκο και τα παιδιά του, για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη Αντώνη Κ. Μπόνη. 

Έχει χωρητικότητα 90 περίπου τόνους, ολικό μήκος 20μ. και πλάτος 6,38μ. Έχει δύο ιστούς και έφερε πανιά συνολικής επιφάνειας 220τ.μ. Στον καιρό του ήταν ένα περήφανο και πανέμορφο εμπορικό καράβι που «όργωνε» το Αιγαίο. 

$item->title

Ευαισθητοποιούμε για το θαλάσσιο περιβάλλον - Δίνουμε ζωή σ΄ ένα ξεχασμένο παραδοσιακό καΐκι

Το καΐκι που είχε πεθάνει εγκαταλειμμένο στη μοναξιά του και ξαφνικά το ξυπνήσαμε και είδε ότι πλέον θα ζει μαζί με τη καινούρια θαλασσινή του παρέα: αστερίες, κοχύλια, ψάρια, χταπόδια, χελώνες, δελφίνια και γοργόνες.

Επειδή δεν του επιτρέπεται να πλέει πλέον στη θάλασσα, του πήγαμε τους παλιούς του φίλους, που τους είχε για χρόνια στερηθεί, να του κάνουν παρέα.